Take the 2-minute tour ×
Bicycles Stack Exchange is a question and answer site for people who build and repair bicycles, people who train cycling, or commute on bicycles. It's 100% free, no registration required.

I'm riding with Continental Gatorskin/Hardshell tyres and they are quite tough to get on the rim.

After attaching the tyre and inflating I notice there is a dip in the tyre at the point where I had to lever it on to the rim.

I've tried deflating and re inflating the tube and trying to adjust the seating of the rim but the dip always seems to be there.

I notice the bump when riding and am a little concerned that at higher speed a little less traction might be an issue.

I'm hoping the tyre will eventually correct itself as it appears to be mishaped following the force required to get it on but might I have permanently damaged the tyre?

Does anyone have similar experiences or have any solutions? OR maybe this is normal when fitting very tight tyres?!

share|improve this question
    
Some tough tyres need to be pumped up harder than you'd think to get the bead to seat nicely. Some clean water can act as a lubricant that will later evaporate if friction is the issue. Unless you've gouged the tyre with a metal lever it's unlikely to be damaged –  Chris H Jun 2 at 12:30
    
While I do not have experience with these tires, some tire / wheel combinations are a notoriously tight fit. But I don't see such problems with these tires, so I don't think that's the problem. Do you stretch the tire before levering it on? –  andy256 Jun 2 at 12:31
    
I didn't stretch the tyre before fitting (and didn't even know that this was a thing!) –  Stamfordone Jun 2 at 13:46
    
I've run Gatorskins on a couple of bikes (a 26" and a 700), they are a very tight fit, so that bit isn't unusual. But the dip does sound strange. I'd certainly check the tyre for damage. Also, what pressure are you running? Should be around the 100psi mark IIRC –  PeteH Jun 2 at 13:47
2  
First thing to do is to deflate the tire to about 5 psi and roll it along the ground for 10-20 feet, then reinflate. This often solves such problems. Next try simply tugging at the low spot as you inflate. If that doesn't do it, dismount the tire and assure that the tube is not twisted or doubled over at the low spot. And if the low spot is at the valve, very likely the tube is undersized. –  Daniel R Hicks Jun 2 at 14:31

2 Answers 2

I used to get this a lot on my old 29er with Continental commuter tyres, large rim with tight tyre made for tough work getting the tyre on and off and often got similar flat-spots.

Check the max psi first but pumping up as hard as possible can ping the tyre beading back on to the rim wall, then deflate back down to your proffered pressure. If its still reluctant you can buy rim lube type stuff (could be a risky Google that, sorry) which is basically washing up liquid, so try that. Add a bit around the tyre wall / beading while its off rim and it will help ping on when you pressure up the tyre.

Track a pump will be your friend here.

share|improve this answer

Sometimes on tight tires the tube will get twisted inside and thus fail to inflate fully in that section. You may want to pop the tube out and do the whole thing over.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.