Take the 2-minute tour ×
Bicycles Stack Exchange is a question and answer site for people who build and repair bicycles, people who train cycling, or commute on bicycles. It's 100% free, no registration required.

2003ish Cannondale six13, all Ultegra.

Frequently, but not always, when I'm coasting at a fast pace, usually down a hill, the bike will start making this hideous screeching/grinding noise. It is silenced if I rotate the pedals a bit, but might start up again immediately. I'm reasonably certain it's coming from the bottom bracket.

My questions are:

If it is the bottom bracket, why would it be making this sound? Can the existing one be serviced to fix this?

If it can't be serviced, should I just get a new bottom bracket and install it, or could it be something else?

Since I cannot reproduce this off the bike, what should I look for if I take things apart?

Thanks!

share|improve this question
1  
It's not the bb, its almost certainly the freehub body. What's the make and model of the rear hub? –  joelmdev Oct 23 '11 at 2:12
add comment

2 Answers

I think it's impossible for it to be coming from the bottom bracket while the pedals are not turning. More likely it's coming from the rear hub.

I'd first check whether the spoke guard (if you have one) has come loose and is rubbing against the cluster. And inspect the area behind the cluster for any piece of trash that has gotten in there. Failing that, you probably have a problem with your freehub.

share|improve this answer
2  
Dirt in the freehub is the problem here. Either get the LBS to put a new freehub body on or, if you have the tools: parktool.com/blog/repair-help/freehub-service –  ʍǝɥʇɐɯ Oct 12 '11 at 6:53
1  
@mathew - Your comment would be better as an answer: the OP won't have been notified of your comment. –  ChrisW Oct 18 '11 at 2:52
    
I think mathew left his comment more as a clarification of this answer than anything else. –  Neil Fein Oct 22 '11 at 22:29
add comment

I had the very same problem a while ago and it turned out that it was the free hub on the rear wheel, and when I checked it the whole cassette was loose. I replaced the free hub and hey presto the problem was solved.

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.